myma.blogg.se

En blogg om pyssel, barnbarn och livet

Oliver, vin och bad

Publicerad 2016-10-14 07:03:21 i Allmänt,

När vi var till Kos så for vi på en dagstur som hette Upplev Kos eller ngt liknande och det var riktigt trevligt. Det handlade lite om att följa i Hippokrates spår. Hippokrates är läkekonstens fader och han var verksam en sisådär 300 år f kr och han lär vara den som grundade läkarkåren och la den grund som läkarna än idag svär en ed på. På Kos finns även väldens första sjukhus och de mediciner som Hippokrates hade och trodde på var vin, olja och honung. Runt medelhavsområdet så används det mycket av just dessa tre till en mängd olika besvär. Här är Hippokrates
Vi hämtades upp vid hotellet och blev körda till en olivoljefabrik. Vi fick se hur man gjorde och på denna så var det bara kallpressad olivolja man gjorde och den anses som den bästa. Den första oljan som kommer när man pressar kallas för jungfruolja och sedan blir det vanlig kallpressad. När man tillsätter värme blir det mer olja men med slaggprodukter och den är inte lika välsmakande och ren. Det fanns ngr gamla pressar kvar vi fick kika på men numer var allt i stål och mer effektivt. Denna fabrik gjorde olivolja till både krämer och till daglig användning. Ortsborna kom dit med sina oliver och de pressade dem för en avgift och medelgreken gjorde av med en liter i veckan.
Vi fick smaka på olika sorters olja och doppa bröd och ost, marmelad för att smaka med de olika oljorna. De berättade att ett olivträd blir ca 100 år och att det är en vanlig sak att ge det lilla barnet ett olivträd till dopet. Vid trettio års ålder är oliverna som bäst och nu kunde man komma till denna fabrik med sina oliver och pressa dem och liksom vara självhushållande med oliver. Jag stod länge och pratade med dottern i familjen för det var helt familjeägt och hon berättade att hon var delägare i den fabrik som gjorde de bästa krämerna med olja från hennes fabrik. Jag köpte en underbar olivoljekräm med aloe vera som gjordes på ön och den var verkligen underbar att använda när jag hade bränt mig i solen. Sen for vi vidare till öns största vinproducent och man kunde se att det gick bra för dem hahhaha. Fabriken var full med konst och familjen var konstsamlare och vinsamlare och vi fick se deras privata samling och där vill jag lova låg det låda på låda av fin champagne. Jorden på Kos var som jag skrivit väldigt svavelhaltig så rödvin med sötma var det inte lätt att få men däremot med vitt vin så gick det.
Just dessa druvor hade nu tvättats och skulle bli ett sött dessertvin och jag måste erkänna att det var faktiskt gott. Men vi dricker aldrig dessertvin så det blev inget köp. Men det var väldigt trevligt att få se hela processen. Ektunnorna "bytlånades" mellan en fabrik i Frankrike. Man köpte dem från Frankrike och lagrade det röda vinet och sen såldes de tillbaka till Frankrike och de lagrade sedan cognac och sådant i tunnorna sen. Allt för smaken. I slutet av alla rader med vinbuskar satt det planterat en rosbuske, för rosor var känsliga och om man såg att rosen inte mådde bra så kunde man genast förhindra att ngt elände spreds sig till vindruvorna. Här fick vi även vara med om en vinprovning men skinka, ost och bröd. Det var både en trevlig upplevelse och gott.
Nu bar det upp i bergen, till den lilla byn Zia, där man bla skördade honung och aloevera. Denna by låg alltså högt upp och lite läskigt var det att åka den stora bussen den slingriga smala vägen. Byn hade också tagit till sig vikten av turister och var sprängfylld av butiker men ändå ganska mysigt ställe. De som känner oss förstår att vi valde bort den guidade turen till en kvarn och kyrka och gick upp på terrassen för lite stillsamt vindrickande hahaha
Här fick vi se aloe vera och den var större än jag trodde. De här var små jämfört med de som växte uppe i bergen.
Maken köpte en kräm och han är mycket nöjd med den och tur nog så fick vi adressen dit och fick veta att det gick utmärkt att köpa så skulle han skicka.
Honung inköptes också och jag ångrar att jag inte köpte en större flaska för den var verkligen god. Summasumarum var att det var en trevlig utflykt och vi fick en massa utryck med oss tillbaka...och ngr flaskor vin. Ha det :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela